Novi Sad
30.07.2012.
16:00
Ustav Srbije ne treba menjati, jer on čuva suverenitet naše zemlju, izjavio je danas portparol Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) i poslanik u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov povodom stava predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića da bi trebalo izmeniti Ustav.
  • Scotch Bonnet

    02.08.2012 08:24
    @G
    Svakom se omane da napise poneku glupost ili pomesa informacije ali u poredjenju sa tobom ja sam amater.

    Kad se ti u svojim postovim budes oslanjao na cinjenice a ne na demagogiju i stranacku mitologiju moci ces da povratis i ono malo kredibiliteta koji bi jedna normalna osoba trebala da ima.
    Izliv SerBskog partiJotizma na mozak se leci na drugaciji nacin a ne lazima i mitomanijom.
  • cisar

    31.07.2012 17:09
    prevaranti
    Nema narod Vojvodine sa vama o cemu da prica,vi ste svoje pokazali.Od jedne bogate zemlje napravili ste rusevine,gde god ste se za nesto uhvatili sve ste upropastili i opljackali.Razlaz,tamo u Srbiji harajte,nece vas ni oni dugo trpeti,doci ce oni sa motkama za BG.O takvom ustavu nema sta ni da diskutujemo.Nase je pravo da odlucimo da li cemo idalje da dozvolimo da nas upropastavate i koristite.Oduzimate nam pravo na lepsu buducnost,dosta je bilo.Upropastavajte tamo vas sor,na to imate pravo,ali ne i Vojovodinu.Zbog vas zivimo kao slepci,pored bogate EU,kojoj smo blizi stolecima od vas.Unazadili ste nas!Bili smo napredni dok se nismo sa vama udruzili.
  • G

    31.07.2012 17:03
    @Scotch Bonnet - iako si veoma često, sa izrazito maloumnim stavovima navodio ogromne količine lupetanja u svojim replikama, dobro bi bilo zarad sopstvenog integriteta da navedeš jedan jedini put da si takvu ili sličnu repliku uputio saletu fašisti koji bez prestanka poziva na proterivanja, revizije državljanstava i nacionalizovanje imovine. Siguran sam da tvoja "bratija" oličena u nacistima i fašistima ima puno bolji plan za Vojvodinu i njene građane.
  • 31.07.2012 11:44
    Jovanov je dodao da "Ustav Srbije nije ni pisan zbog interesa EU, albanskih ili vojvođanskih separatista, nego isključivo zarad interesa Srbije i njenih građana".
    A da li je Ustav Srbije pisan i za građane Vojvodine ili nije. Ako su svi građani Vojvodine separatisti pa Ustav Srbije nije pisan za njih, onda to treba uzeti kao osnovni razlog za njegovu promenu. Da li to znači da će Vojvodinom upravljati centralisti iz Beograda koji dobro razumeju interese Srbije ali ne i interese Vojvodine. Ili se polazi od pretpostavke da Vojvodina nema nikakvih vojvođanskih interesa a ako ipak nekakav interes iskaže kao vojvođanski, onda je to separatizam. Prilično nategnuta logika. A da li je to, uopšte, logika.
  • 31.07.2012 11:07
    Ustav
    Država nije crkva pa da se nesme ništa menjati.
    Srbija će potonuti još dublje ako ne shvati da se vremena mebjaju i da se na vreme treba menjati.
  • Scotch Bonnet

    31.07.2012 09:07
    Hahahaha ....

    Sadasnji ustav je u stvari nedoradjeni plagijat Milosevicevog ustava koji ide u korist samo feudima na vlasti.

    Ovo je i ujedno dokaz da D SS kao politicka stranka tada na vlasti nije bila ustanju ni da napise novi ustav sto je odraz nesposobnosti.

    G - U Vojvodini nece doci do nikakvog proterivanja, to su metode tvoje radikalske bratije.
  • Sremcina

    31.07.2012 08:58
    Usrav
    Ovo sto neki nazivaju ustavom nije proslo kod nas u Vojvodini i zato je bratija iz D"SS"-a laganjem i kradjom glasova usvojila.

    Kako ste ga doneli tako cete ga i odneti a mi cemo sebi napisati novi i bolji ustav od ovog nakaradnog.
  • Calc

    31.07.2012 07:40
    @G
    Misliš kao što je ovaj trenutni Ustav usvojen tako što pravo glasa nije imala većina stanovnika na Kosovu.
  • Podsetnik

    31.07.2012 07:23
    svima
    Samo jednu stvar ne zaboravite. DSS je u Novom Sadu prešao cenzus i zaslužio boravak u skupštini grada bez ijednog kupljenog glasa, što se sigurno ne može reći za stranke koje su trenutno na vlasti u gradskoj skupštini. Ako neko ima pravo da kaže svoje mišljenje onda su to sigurno oni, jer oni ipak SIGURNO nekog predstavljaju.
  • Rotkvarijanac

    31.07.2012 07:10
    Autonomasi pa,pa,pa....Srpske stranke su u Srpskoj Vojvodini dobile 60% glasova!!! Uprkos agresivnoj autonomaskoj kampanji u proteklih 12 godina. U proteklih 12 godina Srpskom Vojvodinom je vladala koalicija DS-LSV-SVM. Posledica toga je 250000 otpustenih radnika, upropascene i opljackane firme, razorene institucije i pljackaska privatizacija. U zadnjih 12 godina direktori Agencije za privatizaciju su bili clano0vi DS a filijale u NS LSV. To je posledica autonomaskog iskompleksiranog i isfrustriranog politikanstva!! Za to morate biti kaznjeni....
  • 31.07.2012 06:56
    dođite sebi
    Pa sad ispada po ovim dušebriznicima za zaštitu multivitaminske pokrajine da ćemo da menjamo ustav Srbije zato što je protivstatutaran...da li je neko zaboravio da zaključa ludnicu?
  • 31.07.2012 06:40
    Vojvodina moja dežela!
  • SLOBODNA

    31.07.2012 06:23
    VOJVODINA.ORG

    Srbija ugrožava Ljudska Prava u Vojvodini
    ponedeljak, 30 jul 2012 08:15
    El. pošta Štampa PDF

    Slobodna Vojvodina.org

    Otvoreno pismo Organizacijama i Grupama za Odbranu Ljudskih Prava:

    UN Komitet za Ljudska Prava
    UN Watch
    Savet Evrope

    Politički motivisana odluka Ustavnog Suda Srbije - da ukine neke od ključnih elemenata Zakona o nadležnostima Statuta Vojvodine, negirajući time i samo Ustavno Pravo na Autonomnost iste, predstavlja očigledan primer kršenja Osnovnih Ljudskih Prava, UN Deklaracije o Ljudskim Pravima iz 1948, kao i Međunarodne Povelje o Političkim i Građanskim Pravima iz 1966.
    Prvo i osnovno, odluka Ustavnog Suda Srbije, da ospori tačke Zakona o nadležnostima Statuta Vojvodine je u suprotnosti sa odredbama 15 i 28 UN Deklaracije o Ljudskim Pravima, kao i odredbama 26 i 27 Međunarodne Povelje o Političkim i Građanskim Pravima, koje se tiču negiranja prava Manjina i Etničkih grupa na upotrebu svog jezika i pisma, obrađenih u osporenom Zakonu, koje Srbija sada briše, a koji su i jedne od ključnih stavki Statuta AP Vojvodine (koji je takođe pod lupom i pritiskom Srbije).
    Drugo, nezadovoljna izbornim rezultatima u AP Vojvodini, novoformirana nacionalistička Vlast Srbije svim sredstvima pokušava da ospori iste, izmeni ih i preinači; kako bi im odgovarali. Nasilno menjaju legalno izabrane lokalne vlasti, preteći ujedno i Pokrajinskom Parlamentu - koji je pro-Demokratski u odnosu na užu Srbiju.
    Srbija ovim paušalnim odlukama nasilno menja izbornu volju većine Vojvođana i Vojvođanki - anulirajući legalne i legitimne rezultate. Akt države Srbije - kojim se guše Osnovna Ljudska Prava na Slobodu Mišljenja, Govora i Izbora.


    Srbija možda može argumentovati ove poteze svojim pravom na Suverenitet, pravo na unutrašnje uređivanje države, ali ćemo podsetiti Međunarodnu Zajednicu na Zaključke Londonske Konferencije iz 1992, gde je Vojvodina priznata kao Osmi Konstitutivni Element SFRJ.
    Zbog svega pozivamo predstavnike Međunarodne Zajednice, da posete Vojvodinu, istraže i utvrde činjenice, pre nego situacija eskalira u neželjenom pravcu.

    S poštovanjem

    Organizacija ''Slobodna Vojvodina''

  • Y

    31.07.2012 01:49
    Slažem se sa svim komentarima!
    I dodajem: članstvo DSS-a nedvosmisleno čine individue koje treba hospitalizovati u specijalnoj psihijatrijskoj ustanovi!
  • novosadjan

    31.07.2012 01:42
    mozda njegove zemlje moje ne menjati i ustav i njega
  • G

    30.07.2012 20:45
    Prvo bih napomenuo gospodi ispod da je za uspešnost referenduma potrebna većina (u šta ne spada demokratsko i proevropsko proterivanje svih građana Vovodine koji bi bili protiv pa potom brojanje glasova ovih preostalih), koja da zaista postoji referendum bi odavno bio raspisan jer nikome ko je mentalno zdrav nije normalno da ako za nešto postoji više od 1 milion pristalica niko ne raspisuje referendum niti postoji neka politička opcija koja zastupa taj interes. Dodatno bih prvom gospodinu napomenuo da su 1914. Subotica i Beograd otprilike bili isti, Subotica je imala neznatno manje stanovnika, ali da je zato Novi Sad imao daleko manje stanovnika od Subotice, što kao što vidimo više nije slučaj pa mi nije jasno zašto niste optužili Novi Sad da se bogati na račun Subotice koja je "pretvorena u selo".
  • 30.07.2012 20:33
    Necete vi zadrzati ni Kosovo a ni Vojvodinu.
    Ustvari jedna pokrajina je vec priznata drzava, ne znam cemu ti kompleksi i poricanje jadne drzave.
    SVI su se odvojili od Srbije. SVI!
  • 30.07.2012 20:33
    Taj mora da nema pojma o Vojvodini kad se povezao kod Koštunice doktor Vojislava i govori takve stvari.
  • 30.07.2012 20:28
    Ustav!
    Treba ga menjati najmanje na stanje od 1974 godine ili zivela nezavisna Vojvodina !!!!!!!!!!
  • da stavimo sve

    30.07.2012 20:11
    na sto
    Ustav Srbije:

    Vojvodina: 2000000 građana lojalnih Srbiji. Evropska prošlost i kultura. Potencijal za industriju i poljoprivredu. Povoljan geografski položaj. Nekada jedan od 2 najbogatija i najrazvijenija regiona SFRJ.
    Nema nikakva prava, ne sme da sama odlučuje sama o sebi, građani joj se nazivaju separatistima, ne isplaćuje joj se ni zagarantovanih 7%.

    Kosovo: 2000000 građana koji mrze Srbe i Srbiju. Plemenska kultura. Organizovan kriminal, prostitucija. Potencijal za industriju tek uz masovna novčana ulaganja. Barikade, sukobi sa vojskom i milicijom. Svakodnevni atentati i nemiri. Jedan od najnerazvijenijih regiona SFRJ koje je cela država morala da izdržava. Većinom otomanski, hajdučki mentalitet.
    Daju mu se sva prava, i više od autonomije, "više od autonomije manje od nezavisnosti", država u državi, čiji građani ne moraju ni komunalije da plaćaju.


    U pravu ste gosin Jovanov, Ustav Srbije je genijalan i nikako ne sme da se menja. To je najbolji ustav na svetu, ubedljivo.
  • nezavisna Vojvodina

    30.07.2012 19:12
    Slažem se, Ustav Srbije ne treba menjati, treba doneti Ustav Vojvodine i jednom zauvek skinuti okove kojima su nas braća oslobodioci darovali 1918.

  • klaus barbie

    30.07.2012 18:36
    DSS- Dosadni Sami Sebi
  • sale novosadjanin

    30.07.2012 18:03
    ne treba
    izmisljati toplu vodu-takva nakarada od ustava ovde nije prosla!
    znaci,pastor treba da raspise referendum !!!!!
  • jaaaaaaaa!!

    30.07.2012 17:55
    molim?
    Jovanov..a ko je tebe sta pitao? o0..
    cudi me da su ovi iz DSSa obavesteni da Vojvodina uopste i postoji
  • ZoranNS

    30.07.2012 16:57
    Ustav će se menjati pod pritiskom EU, u korist Kos
    Ustav će se menjati pod pritiskom EU, u korist Kosova, i svi će pristati, samo dok nam još malo više budu krčala creva. Kosovski Srbi su na muci kao mačka kojoj rep ne seku odjednom nego cm po cm. Ustav se neće menjati ubrzo, a dotle će se u Vojvodini stvoriti kritična masa koja neće dozvoliti da se ponovo "nametne" ovakao loš Ustav po građane Vojvodine u Srbiji.
  • B

    30.07.2012 16:32
    Ima čovek pravo
    Ustav ne treba menjati. Treba ga ukinuti, isto kao i Miloševićev iz 1990. godine, pa ostaviti da važi onaj iz 1974. dok se ne održe izbori za Ustavotvornu Skupštinu koja će doneti Ustav koji će imati veze sa realnošću u kojoj živimo, kako u prostoru, tako i u vremenu.
    Ne postoje građani radi vlasti, institucija i Ustava, nego sve to postoji radi građana. Sve dok Srbija ne postane država ravnopravnih građana, propadaćemo sve dublje i dublje. Ako Vojvodina istinski odluči da na poštenim i časnim osnovama zasnuje sopstvenu državnu budućnost, to propadanje će za nas ovde biti prekinuto, a to neće sprečiti ni 100 takvih kao taj Jovanov.
  • Vojvodjan

    30.07.2012 16:27
    Ustav je autoput za pljačku Vojvodine
    Nikakve tu brane nema, niti drugog interesa ima do pljačke. Toga su Vojvođani postali svesni već 30 tih godina prošlog veka(vidi Somborsku deklaraciju o pljačkanju Vojvodine). Nikakav Tito nije bio potreban da bi se Srbima iz ovih krajeva otvorile oči i da bi shvatili šta se dešava. Dovoljno je bilo desetak godina zajedničkog života. Stanje znamo. Subotica je 1914. godine bila veća od Beograda. Danas je pretvorena u selo. Slično je sa ostatkom gradova u Vojvodini. Iz Evrope smo dovučeni na Balkan, stegnuti njegovim merilima i njegovom bedom. A apetiti koji su ogromni nagoveštavaju još goru pljačku: Narodni muzej (nešto skromniji od Luvra), Muzej moderne umetnosti, Muzej tehnike, Zgrada opere, metro, Nacionalni teniski centar, Nacionalni ovo, Nacionalni ono... To je samo Beograd. Gde su ostali? Ustav treba da obezbedi da prenos novca teče bez zastoja a ova gospoda iz DSSa da to potraje što je duže moguće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna